2 Nisan 2013 Salı

NEATİONAL GEOGRAFİ DE YAYINLANAN AFGAN KIZIN ŞİMDİKİ HALİNİ MERAK EDİYOR MUSUNUZ?




             Ara ara , ''Before- After''  tarzında evlerin eski ve yeni hallerini yayınlıyorum. Bu tarz fotoğrafları  çok seviyorum ama bunlar  hep dekorasyon alanında gelecek değil ya.. Şimdi görecekleriniz de''önce ve sonra'' fotoğraflarının kesinlikle en iyisi diyebilirim. 

Çoğunuz 17 yaşındaki bu Afgan kızının  aşağıdaki fotoğrafını bilirsiniz.. Bilmeyenleriniz varsa  biraz bilgi vereyim.





Fotoğrafçı Steve McCury’nin 1984 yılında Pakistan’ın Peşaver kentinde bulunan bir mülteci kampında çektiği fotoğraf National Geographic dergisinin kapağında yayınlandığında tüm dünyada Afganistan’ın simgesi haline gelmişti.
Şarbat Gula,Sovyetler Birliği ve Afganistan arasındaki savaş sırasında öksüz kaldı.1984 yılında Pakistan 'da bulunduğu mülteci kampında Steve McCury tarafından fotoğrafı çekildi. Gula, kamptaki okulda öğrenciydi. 








Ocak ayında fotoğrafçı Steve McCury, National Geographic televizyon ve film ekibiyle yeşil gözlü Afgan kızını tekrar bulmak için Pakistan’a gitti. Ancak kız, ünlü fotoğrafın çekilmesinden kısa bir süre sonra Afganistan’a dönmüş ve Tora Bora yakınlarındaki dağlarda yaşamaya başlamıştı. Fotoğrafın göz irisinin biyometri teknolojisi ile incelenmesi sonucu Şarbat Gula'nın bulunan kişi olduğu kesinleşti. Daha önce ya da sonra hiç fotoğrafı çekilmeyen Gula, 1984'te mülteci kampında fotoğrafının çekilişini tüm canlılığıyla anımsıyordu.

      Steve McCury’nin 17 yıl unutamadığı bakışların sahibi: Şerbet Güle isimli Peştun kadındı. Şerbet Güle, bu süre içinde evlenmiş ve 4 kızı olmuştu. 17 yıl sonra bulunan Güle, o ünlü fotoğrafını da hiç görmemişti.
Düşünsenize yayın dünyasında en fazla bilinen fotoğraf unvanına sahip bir kişi ama  bu fotoğrafı kendisi hiç göremiyor.. :((


Bu veya bunun gibi milyonlarca çocuk yaşıyor çaresiz savaşın içinde ... 
Ölenler belki de şanslı olanlar...
Geride anne- babasız kalanların başına kim bilir daha neler geliyordur.. 
Onların ne halde olduğunu düşünmek bile bana çok acı veriyor..
Hepsinin Allah yardımcısı olsun.
Dünyada kaybettiler ama ahirette kazananlar onlar olacak inşallah ...
Dualarımızı eksik etmeyelim..

Hepiniz sağlıcakla kalın ... 








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

BUNLARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...